Trebam WEB stranicu

Kratki vodič za korisnike prilikom izradu prve web stranice

U ovom vodiču objašnjeni su pojmovi i preduvjeti o kojima se dogovara na prvom sastanku, pa ih je zgodno malo ranije proučiti i razmisliti o njima, kako bi bio što uspješniji.

1. Web stranica

Web stranica je popularni naziv na sadržaj koji je objavljen na internetu. Taj sadržaj su najčešće tekstovi i slike, a prema potrebi mogu se objavljivati i različiti video filmići, muzika, razni programi za korisnike itd.

2. Web hosting ili smještaj web stranice na Internet

Kako bi sadržaj web stranice bio dostupan svim korisnicima interneta on se mora negdje smjestiti van vašeg računala, jer je ono dostupno samo vama. Hosting je usluga koja postoji dugi niz godina i sastoji se od najma prostora na serverima koji su direktno povezani sa internetom. Na taj način, vaše web stranice mogu biti dostupne svima.

3. Adresa web stranice ili web domena

Adresa web stranice je jednoznačni slijed znakova preko kojega korisnici na jednostavniji način dolaze do vaše web stranice. Naime serveri na kojima se smještaju web stranice imaju brojčane adrese ( npr. 185.58.73.188) pa bi ih korisnici teško pamtili. Adresa web stranice je lakše pamtljiva adresa servera na kojem se nalaze vaše web stranice npr. www.papion.hr
Web adresa/domena se dobiva ili kupuje, u Hrvatskoj Carnet je ovlašten da upravlja sa svim adresama koje završavaju na .hr, pa ih on također daje na korištenje ili prodaje.
Svako poduzeće ima pravo na jednu besplatnu adresu koja završava na .hr i ima u nazivu naziv poduzeća ili kraticu. Ostale domene koje želimo da završavaju na .hr se kupuju.
Ako želimo neki drugi završetak, bilo da poslujemo u inozemstvu ili da je domena koja nam se sviđa zauzeta u Hrvatskoj, onda također moramo kupiti tu adresu. (.com .net .eu .info).
Dakle, za početak treba razmisliti koja nam se web adresa sviđa, koje bi nam bile prihvatljive (više varijanti koje uključuju mjesto poduzeća, glavnu djelatnost i sl.), kako bi mogli provjeriti da li su te domene dostupne i po kojim cijenama. Nakon odluke o web adresi napraviti ćemo rezervaciju ili kupovinu kod ovlaštenog registara i povezati je sa adresom servera gdje se web stranice nalaze.

4. Naslovna stranica

Prva stranica koju korisnici vide, na njoj trebaju biti osnovne stvari o poduzeću.
– Kontakt telefon ili mail da korisnici ne moraju tražiti stranicu kontakta
– 2-4 slike poduzeća, proizvoda ili usluga koje du dominantne u poslovanju
– Par slogana, objava, poruka korisnicima koje želite da odmah pročitaju
– Do 8 usluga/proizvoda koje su perjanice firme i koje želite da se odmah uoče
– Ostale najbitnije informacije

5. O nama

Stranica na kojoj se piše kratka povijest firme i njezinog poslovanja
– Osnivanje
– Djelovanje tijekom godina
– Djelatnosti kojima se bavi
– Misije, Vizija, poruke korisnicima
– Podaci o poduzeću koji trebaju biti objavljeni prema zakonu

6. Kontakt

Stranica na kojoj se nalaze podaci za kontaktiranje i poslovanje
– Adresa sa mapom, kako do nas
– Brojevi telefona, faksova, mobitela (glavni ili po odjelima, osobama)
– Mail adrese
– Web stranice ako ih ima više
– OIB, MB, IBAN-i
– Obrazac za kontaktiranje

7. Proizvodi ili Usluge

Stranica koja opisuje proizvode koje firma proizvodi/prodaje i usluge koje pruže.
Ako ih ima puno, onda se rade grupe i na osnovnoj stranici se stavljaju te grupe, a svaka grupa ima svoju stranicu sa proizvodima.
Svaka grupa proizvoda i proizvod trebaju imati naziv i kratki opis, a prema željama i cijenu te sliku.
Proizvodi/usluge su ovdje u obliku kataloga, a ako se želi raditi webshop onda je to poseban projekt i ne uključuje osnovne web stranice

8. Slike za web stranicu

Slike za web stranicu je najbolje napraviti u pravom prostoru firme i sa pravim ljudima/proizvodima i sl. Korisnik si može sam uslikati potrebne materijale ili mu to može napraviti fotograf. Veličinu i prilagodbu slika za web ćemo napraviti mi.
Drugi način je da se kupuju već postojeće slike na internetu. NIKAKO ne preporučujemo skidanje nečijih slika sa interneta i korištenje jer je to povreda prava vlasnika.
Osim toga, ako ste nečiji distributer onda treba tražiti službene slike od proizvođača, njegove logotipove i sl.

9. Tekstovi za web stranicu

Tekstove za web stranicu piše korisnik sam ili može uzeti nekog novinara da mu napiše. Mi ne poznajemo vašu firmu pa ne možemo o njoj pisati.
NIKAKO ne preporučujemo da kopirati tuđe tekstove jer je to isto povreda vlasništva autora.
Ako pišete o nečemu i želite dio teksta objaviti, onda označite od koga i kuda ste to uzeli i stavite link na tu stranicu.

10. Održavanje web stranice

Održavanje web stranice podrazumijeva manje prepravke oblika i sadržaja web stranice i uključeno je u cijenu smještaja (hostinga) web stranice.
U održavanje su uključene i sve operacije sa mail adresama (kreiranje, brisanje, dodavanja aliasa itd.)